Duscha innan du badar

Många av oss tycker om att bada och simma. Det är bra att bada och det ger många positiva hälsoeffekter för människor i alla åldrar. Vad vi kanske inte tänker på är hur badvattnet och dess kvalité påverkas av oss som badar.

Men jag duschade i morse

Det som påverkar bassängvattnets kvalité mest, är de mikroorganismer som varje person tillför badvattnet. Alla badande tvättar sig tyvärr inte innan de går till bassängen, och det har tyvärr blivit allt vanligare att använda underkläder under badkläderna. Det bidrar starkt till en försämrad vattenkvalité. Kroppen avsöndrar alltid en viss mängd svett och urinämnen under dagen. Därför är det viktigt att alltid duscha noggrant just innan badet.

Klor och ämnen från kroppen blir trikloramin

För att bryta ner alla bakterierna i vattnet tillsätter vi som i de flesta simhallar klor som desinfektionsmedel. Ju mer föroreningar som tillförs vattnet, såsom deodorant, parfym, rakvatten, smink, urinämnen och svett, desto mer klor behöver vi tillsätta. När kloret reagerar med detta, bildas något som heter trikloramin i luften – ”det luktar simhall”. Det kan leda till röda ögon och irriterade luftvägar tillfälligt, men den kan även ge framtida hudproblem och astma.

Du som badar kan förbättra vatten- och luftkvalitén

Genom att endast använda badkläder och tvätta dig noggrant överallt med tvål och vatten bidrar du till en förbättrad vattenkvalité och mindre mängd trikloraminer. Dessutom minskas den klorlukt du kan få på kroppen efter bad, som kan bero på att du inte var tillräckligt noga med duschningen innan du gick i bassängen. Om du är ren fastnar inte kloret på din kropp - jämför med en nyvaxad bil. Ju noggrannare du är med din hygien innan du badar, desto fräschare hålls badvattnet och en mindre mängd klor behöver tillsättas. En helt luktfri simhall går aldrig att få, men det är inte bra om det luktar för mycket klor. Det finns idag andra sätt att desinficera bassängvatten utan att använda klor, men vattenkvalitén försämras lika mycket även vid annan desinfektion, om man inte håller en god hygien innan man går ner i bassängen.

Innan du går in till bassängen

 • Duscha och tvätta hela kroppen noggrant utan badkläder, gäller även små barn och blöjbarn.
 • Skölj ur håret ordentligt.
 • Ta bort allt smink.
 • Använd rena badkläder.
 • Använd inte underkläder eller bomullskläder.
 • Sätt upp håret om du har långt hår, eller använd badmössa.
 • Tvätta fötterna innan du går in i badanläggningen om du endast ska stå vid kanten.
 • Har du varit magsjuk, vänta minst en vecka med att bada i bassäng.

 

När det gäller små barn

 • Använd alltid badbyxa som sitter åt runt ben och mage.
 • Vi har speciellt framtagna badblöjor/badbyxor för de minsta. 
 • Gör toalettavbrott då och då om barnet badar länge.
 • Om olyckan är framme, kontakta genast personal.


Innan du går in i bastun

Duscha alltid! Det klor som finns på badkläderna och på kroppen, förångas i luften och kan ge känsliga personer andningssvårigheter när kloret reagerar med värmen. Kloret torkar fast på din kropp och kan ge upphov till klåda och eksemutslag.

 Använd inte badkläder i bastun, men sitt gärna på en handduk

Tips efter badet

Smörj in kroppen med en hudlotion eller salva efter badet, då kloret torkar ut huden.
Använd inte starka sprayer eller deodoranter i omklädningsrummen. 

Slutligen

Om vi alla hjälps åt och påminner varandra om vikten av att hålla en god hygien, i och omkring badet så hjälper vi varandra till att skapa en bättre miljö för alla på simhallen.
Det som är bra för dig är också bra för alla andra!

Välkommen till Simhallen!

 

Kontaktperson: Bo Granström