Din krisberedskap

Om du ägnar några minuter åt att fundera över hur till exempel ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning - då har du skaffat en beredskap för en samhällskris. En mental krisberedskap gör att du bättre klarar av att hjälpa dig själv och andra när stora delar av samhället har stannat.

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris. Och många människor kommer att bli drabbade.

Det allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Och många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären, stora problem med att få information om vad som händer.

Extra hjälp och stöd

Långvariga elavbrott, störningar i transportsystemet eller ett internethaveri. Även om samhällskriser är ovanliga så kan följderna bli så allvarliga att det är bra att tänka efter vad just du kan göra för att vara lite mer förberedd. Människor i din omgivning är din viktigaste tillgång vid en samhällskris. Att hjälpa till och hjälpas åt är själva förutsättningen. Många människor kommer att behöva extra hjälp och stöd. Därför är det bra att redan nu fundera på vem som kan behöva just din hjälp.

Förbered dig

Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt utan måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Har du reflekterat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka specifika behov och förutsättningar har ni att ta hänsyn till?

Planera för att kunna vara självförsörjande med mat och vatten i en vecka. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter en vecka. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just en vecka, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för just då attraktiva varor.

Om krisen eller kriget kommer (pdf)

Är du redo? Risker och hot i Västerbottens län (pdf)

 

Krislåda

Ett sätt att förbereda sig kan vara att se till att skaffa viktiga saker i förväg. På sidan om krislåda hittar du tips på vad som kan vara bra att ha hemma.

Viktiga kanaler för information

Om en samhällskris inträffar i Vindeln kommer kommunens webbplats att användas för att informera om vad som har hänt, ge lägesbeskrivningar, råd till allmänheten med mera. Lyssna också på Sveriges Radio P4. På sidan om viktiga kanaler för information  hittar du länkar och telefonnummer.

Kontaktperson: Erika Viklund