Granö och Vindeln besöker Sameparlamentet


Representanter från Granö och Vindelns kommun åker till Östersund nästa vecka inför att Sametingets konstituerande plenum öppnar.

- Vi finns på plats på måndag för att berätta om varför Granö är den bästa platsen för Sametingets framtida parlamentsbyggnad, säger Lars Vesterlund, projektledare.
 
Granö är en av nio orter i svenska delen av Sápmi som kandiderar till att bli placeringsort för parlamentsbyggnaden. En projektgrupp i Granö har jobbat med frågan sedan i vintras och i januari skickades en intresseanmälan in till Sametinget.
 
- Vi har tillsammans med en arkitekt tagit fram två bra alternativ för placering av byggnaden. På filmen som nu är klar syns det tydligt hur vackert parlamentsbyggnaden kommer att ligga här i Granö, säger Lars Vesterlund. Länk till filmen.
 
Umeås kommunstyrelse har tagit beslut om att stötta Granös och Vindelns kommuns intresseanmälan. En parlamentsbyggnad i Granö skulle betyda mycket för hela regionen, menar politikerna. Vindelns kommun stödjer Granös projekt och finns representerad i projektets styrgrupp. 
 
- En placering av parlamentsbyggnaden i Granö skulle innebära stora möjligheter både för sametinget, det samiska samhället och för regionen. Granö ligger bra till för kommunikationer och har både närhet till naturen och till utbudet i exempelvis Vindeln, Lycksele och Umeå, säger Mathias Haglund, kommunalråd i Vindeln. Kommunen vill även kunna öka servicen till de samer som vistas i här. Vi har därför nyligen ansökt om att bli förvaltningskommun för samiska språk, berättar han. 

På kartan syns två alternativa placeringar, på Lönnberget och på Kärleksudden.


 

Kontaktperson: Mathias Haglund