Sametingets parlament byggs inte i Granö

Nu står det mellan tre orter - Kiruna, Vilhelmina och Östersund

Granö har varit en av nio orter i svenska delen av Sápmi som kandiderat till att bli placeringsort för parlamentsbyggnaden.

På torsdagen den 24 maj röstade sametingets plenum om hur processen med att välja ort skulle fortsätta. Beslutet blev att de skulle rösta fram två orter som i december får konkurrera med Kiruna.

Östersund och Vilhelmina fick flest röster

Östersund fick 22 och Vilhelmina 13 röster. Lars Vesterlund, projektledare för Granö-alternativet, var med som åhörare i Saxnäs där plenum hölls denna gång.

- I december röstar plenum om det blir Kiruna eller någon av dessa två som blir platsen för Sametingets parlamentsbyggnad. Styrelsen ska innan dess ha utfört en konsekvensanalys för hur val av någon av de tre orterna påverkar sametingets arbete och kansliet, berättar Lars.

- Det är trist att Granö inte gick vidare till nästa steg, säjer Mathias Haglund, kommunstyrelsens ordförande. Det upplägg som Granö hade arbetat fram var mycket konkurrenskraftigt på flera områden. I en klass för sig skulle man kunna säga. Det fanns dock andra kriterier som sametinget värderade på ett sätt som inte föll ut till Granös fördel. Det beslut som sametinget har att fatta i denna fråga är svårt och vi har full respekt för att man gör ett annat val.

Vi får önska sametinget och de återstående kommunerna lycka till i den fortsatta processen, avslutar Mathias.

Kontaktperson: Mathias Haglund