Välbesökt Expo 2018

Den 15 och 16 juni var det omkring tusen personer som tog vara på tillfället att besöka företagens fabriksvisningar och annat intressant på Vindeln Innovation Park.

Mest folk var det på lördagen men även på fredag var det flera hundra besökare. Vindens IF som ordnade matservering hade fullt upp att serva alla som ville köpa nystekta hamburgare och hembakt fikabröd. Föräldrar, ledare och ungdomar hjälptes åt och förtjänsten går till VIF:s idrottsverksamhet.

Musikskolan spelade och sjöng rock- och sommarlåtar på lördagen.

Företagen visade sina produkter

Cranab, Indexator och Rototilt hade guidade fabriksvisningar hela dagarna och det fanns ett stort intresse för att titta in och se hur deras produkter blir till.

Det gick också att få se maskinerna göra sitt jobb i verkligheten. På väg till Rototilts fabrik kunde man besöka Maskinredskap i Sverige för att se en grävare i arbete. Det ger en förståelse av vilken betydelse en tiltrotator mellan skopa och kran har för att enkelt kunna gräva i alla riktningar.

Grävmaskin i sandhög 

I skogsdungen mitt emot Vimek demokördes deras skördare och skotare, och varje halvtimme visade Cranab upp sin lastbilskran genom att lasta och lossa ett timmerlass.

Lameco hade med sig sin maskin som används för att lossa spikarna som håller fast järnvägsrälsen mot syllarna. Den stod på en bit räls så att man fick se hur den fungerar.

Hos Vimek kunde man titta in i lokalerna för att se monteringen och testa skördarsimulatorn eller se de verkliga maskinerna i aktion i skogen. De tävlingssugna kunde roa sig med en nattduell där snabbaste tiden blev kortare för varje dag. Duellen är ett test av reaktionsförmåga som går ut på att snabbast fånga en av fem lysande stavar när den slocknar.

Tegsnäshus visade upp sitt utbud av villor och fritidshus och Mäklare Greta Sävenstedt bjöd på sitt favoritkaffe och pratade husaffärer.

Aktiviteter för barn

Barn och andra leksugna kunde testa hoppborgen, luftlandet, få ansiktet vackert målat som tigrar och fjärilar eller pröva på fotboll, hockey och orientering. Ambulansen kom på besök och visade upp bilen och utrustningen. Barnen fick testa båren och nackstöd om de ville.

SK Björnen hade ordnat en labyrint med orienteringskontroller i där man fick en karta med några utmärkta kontroller som man skulle springa i labyrinten för att ta. Kontrollerna loggades digitalt och man får ett kvitto där det syns hur fort det gick och i vilken ordning kontrollerna togs.

 Orientering

 

Kommunens tält

I kommunens tält fick lockades barn att testköra åttornas modeller som de har gjort på tekniklektionerna. De har med inspiration från den lokala skogsindustrin byggt kranar i trä, några med grävskopor längst ut och någon med korglyft. Kranarna manövreras med hjälp av gör-det-själv-hydraulik - sprutor och slangar fyllda med vatten.

 Trägrävmaskin

 

De vuxna var mer intresserade av att se vyer över möjliga framtida bostadsområden och diskutera skissen över hur kvarteret Sockenmagasinet skulle kunna bebyggas. Se filmen om framtida bostadsområden här (länk till Youtube)

 

Tack från oss!

Vindelns kommun vill tacka alla arrangörer och framförallt alla besökare som kom till Vindeln Innovation Expo.

Angelica Johansson, kommunens företagslots har varit med och arrangerat mässan.  Hon berättar att kommunen tillsammans med företagen i Vindeln vill visa upp vad orten gemensamt kan ge som arbets- och boendeort.

- Vi har otroligt mycket att erbjuda, säjer hon. Jobbmöjligheter med världen som arbetsplats, trygghet och naturen utanför dörren, goda förbindelser med mindre än en timme med, tåg, buss eller bil till staden Umeå med flygplats, universitet och uteliv,

 

 

 

 

 

 

Kontaktperson: Maria Höglund