Skydda de mest sårbara från coronavirus

Det är viktigt att alla hjälps åt för att skydda de mest sårbara från att smittas av coronavirus. Sidan uppdaterades den 4 februari 2021.

Riskgrupper

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Vissa grupper kan få svårare symtom om de blir smittade med covid-19. De kan till exempel få lunginflammation och andningsbesvär. Ju äldre en person är, desto större är risken för allvarlig sjukdom och död, om personen dessutom har andra sjukdomar ökar risken ytterligare.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt information till riskgrupper

 

Till dig som tillhör en riskgrupp 

Samma råd gäller för alla personer i Sverige. Råden kan skärpas i regioner med större smittspridning. Folkhälsomyndighetens sida om hur du kan skydda dig och andra från smittspridning

  • Om du behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som gäller på eHälsomyndighetens webbplats.
  • Svenska kyrkan kan  hämta ut läkemedel och även ge stödjande samtal. Ring kommunens växel 0933-140 00 så får du telefonnummer att ringa.
  • Du som är folkbokförd i Vindelns kommun får tillfällig varuhemsändning. Läs mer om varuhemsändningen här.
  • Har du färdtjänst? Från och med den 15 februari ska chauffören använda munskydd och även tillhandahålla munskydd till dig som åker. Det gäller för alla kommuner i Västerbottens län.

 

 

Till dig som har en vän eller släkting som tillhör en riskgrupp

Det är viktig att vi alla tar ansvar och följer de rekommendationer som gäller för att skydda varandra från smitta. Folkhälsomyndighetens sida om hur du kan skydda dig och andra från smittspridning

Kontakta dina nära och kära

Hör efter hur de mår och om de behöver hjälp med att handla hem varor eller hämta medicin på apoteket. Undvik fysiskt nära kontakter.

Om du vill hjälpa någon med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplats

Om du besöker äldreboenden

Det är fortfarande viktigt att skydda de äldre från att smittas av covid-19. Läs om vilka rutiner som gäller för besök på kommunens särskilda boenden.


Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa om vad du kan göra för att förhindra smittspridning.

Besöksförbud på vårdavdelningar

Region Västerbotten har infört besöksförbud på vårdavdelningar på länets sjukhus och sjukstugor. Läs mer i Region Västerbottens information om besöksförbudet. 

Boka om tider

Du som har en bokad tid för undersökning, provtagning, tandvård eller andra besök i sjukvården, kontakta den aktuella mottagningen om du känner dig sjuk och vill fråga om du hur du ska göra. Det går antingen att ringa eller kontakta mottagningen genom att logga in på 1177.se

Vård när du behöver

Se till att du får den vård du behöver, även nu under coronapandemin. Sök vård som vanligt när du tror att du behöver det, oavsett vad det gäller.