Skydda de mest sårbara från Coronavirus

Det är viktigt att alla hjälps åt för att skydda de mest sårbara från att smittas av Coronavirus. Sidan uppdaterades den 15 juli.

De över 70 år bör begränsa sina nära kontakter

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina kontakter med andra människor så långt som möjligt tills vidare. De bör undvika folksamlingar som kan uppstå i till exempel kollektivtrafik, affärer och offentliga lokaler.

Riskgrupper

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Socialstyrelsen beskriver andra grupper som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarligt sjukdomsförlopp när de blir sjuka i covid-19. Riskgrupperna beskrivs på Krisinformations webbplats

 

Till dig som är över 70 år

  • Begränsa nära kontakter med andra
  • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik
  • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator
  • Vistas gärna utomhus och promenera till exempel
  • Be om hjälp med att handla mat och uträtta ärenden
  • Om du behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som gäller på eHälsomyndighetens webbplats.
  • Svenska kyrkan kan  hämta ut läkemedel och även ge stödjande samtal. Ring kommunens växel 0933-140 00 så får du telefonnummer att ringa.
  • Du som är folkbokförd i Vindelns kommun får tillfällig varuhemsändning. Läs mer om varuhemsändningen här.
  • Folkhälsomyndigheten har sammanställt information till äldre
  • Råd till dig som är 70 år och äldre (pdf), skickades ut med posten veckan efter midsommar. Den finns även att hämta på biblioteken och kommunkontoret.

För att muntra upp äldre runt om i landet sänder Sveriges Radio programmet Skivor till kaffet med radioprofilen Lisa Syrén. Här finns alla sändningar och sångtexter till några av låtarna: Skivor till kaffet

Vännäs kommun har gjort en film med Sverker Olofsson "Det här kan vi 70-plussare göra!" Vindelns kommun vill också uppmana till att handla lokalt i vår kommun.

 

Till dig som har en vän eller släkting som är över 70 år

Kontakta dina nära och kära

Hör efter hur de mår och om de behöver hjälp med att handla hem varor eller hämta medicin på apoteket. Undvik fysiskt nära kontakter.

Om du vill hjälpa någon med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplats

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen har beslutat om ett förbud mot besök på äldreboenden i hela landet.
Undantag kan göras i särskilda fall i samråd med enhetschef för äldreboendet.

Vindelns kommun har även beslutat om besöksförbud på gruppboenden.

I Vindelns kommun gäller besöksförbudet till och med den 30 september. Läs om hur du kan göra för att göra besök utanför boendet på ett säkert sätt.

I särskilda fall kan boendet göra undantag. Kontakta enhetschefen för boendet. Läs även vår information om  möjliga besöksformer under besöksförbudet (pdf)


Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om vad du kan göra för att förhindra smittspridning.

Besöksförbud på sjukhus

Region Västerbotten har infört besöksförbud på länets sjukhus och sjukstugornas vårdavdelningar. Läs mer i Region Västerbottens information om besöksförbudet.

Boka om tider

Du som har en bokad tid för undersökning, provtagning, tandvård eller andra besök i sjukvården, kontakta den aktuella mottagningen om du känner dig sjuk och vill fråga om du hur du ska göra. Det går antingen att ringa eller kontakta mottagningen genom att logga in på 1177.se