Cisterner
Har du en cistern (tank eller lös behållare) eller tänker installera en måste du informera kommunen. Det måste du även göra om du ska ta en cistern ur bruk.
Vad behöver du göra?
Lämna information inför installation av cistern
Du ska skriftligen informera Miljö- och byggförvaltningen i VIndelns kommun senast fyra veckor innan du påbörjar installationen av en cistern med brandfarlig vätska eller spillolja. Information ska lämnas oavsett om det är en ny eller gammal cistern som ska installeras. Det gäller även när en cistern byts ut mot en annan.
Informationsplikten gäller för hantering av mer än totalt 1 m³ brandfarliga vätskor och spilloljor i cisterner med anslutna rör- och slangledningar utanför vattenskyddsområde samt för hantering av mer än 150 liter i cisterner med anslutna rör- och slangledningar och i lösa behållare inom vattenskyddsområde.
Inom vattenskyddsområde gäller informationskrav även för lösa behållare
I vattenskyddsområden gäller motsvarande informationskrav även för lösa behållare om hanteringen är mer än 150 liter. Observera att du också behöver kontrollera om det finns några särskilda krav eller förbud som gäller enligt föreskrifter för vattenskyddsområdet.
Information om avgift
Miljö- och byggförvaltningen tar ut avgift för handläggning och tillsyn utifrån den taxa som kommunfullmäktige har fastställt. Ingen avgift tas ut när du informerar om att ta en cistern ur bruk.
Cistern och rörledningar som tas ur bruk
Cisterner med anslutna rör- och slangledningar som tas ur bruk ska tömmas och rengöras. Vidare ska åtgärder vidtas som hindrar att cisternen kan återfyllas med brandfarliga vätskor eller spilloljor.
Verksamhetsutövaren ska senast i samband med att cisternen tas ur bruk informera oss på miljö- och byggförvaltningen om hur cisternen med anslutna rör- och slangledningar samt eventuella föroreningar ska omhändertas. Vi rekommenderar att en cistern som tas ur bruk avlägsnas, alternativt om detta inte är möjligt, sandfylls.
Information om avgift
Miljö- och byggförvaltningen tar ut avgift för handläggning och tillsyn utifrån den taxa som kommunfullmäktige har fastställt. Ingen avgift tas ut när du informerar om att ta en cistern ur bruk.
Vad händer om kraven inte uppfylls?
Miljösanktionsavgift kan bli aktuell om miljö- och byggförvaltningen inte informeras inför installation. Om cisterner eller sekundära skydd har brister kan krav på åtgärder ställas och i allvarliga fall kan förbud beslutas.
En cistern som inte kontrollbesiktigats kan ge upphov till läckage, och det kan leda till ett omfattande och kostsamt saneringsarbete. I värsta fall kan det skada mark, grundvatten och vattentäkter för lång tid framöver. Den typen av skada ersätts normalt inte av försäkringsbolagen.
Miljö- och hälsoskydd har möjlighet att göra tillsynsbesök för att kontrollera att kraven för din cistern följs. Krav på åtgärder kan ställas i samband med tillsyn och dokumentkontroll.
Information om avgift
Miljö- och byggförvaltningen tar ut avgift för handläggning och tillsyn utifrån den taxa som kommunfullmäktige har fastställt. Ingen avgift tas ut när du informerar om att ta en cistern ur bruk.
Tänk på detta om du har en cistern
- All hantering av oljebaserade produkter ska ske på ett från miljösynpunkt säkert sätt
- Invallning eller liknande krävs normalt i vattenskyddsområde och bör även finnas om behållaren eller cisternen är placerad nära exempelvis vattentäkter eller vattendrag.
- Påkörningsskydd bör finnas om cisternen är placerad där fordon passerar.
- Cisternen bör inte vara placerad i närheten av dagvattenbrunnar eller liknande.
- Någon form av spillskydd bör finnas.
- Spillzonen bör vara tät, till exempel med betong eller ytbehandlad asfalt.
- Absorptionsmedel bör finnas nära tillhands i händelse av spill.
- Cisterner som tas ur bruk bör i första hand tas bort. Du bör kontrollera att cisternen inte läckt. Om det av något skäl är otänkbart att ta bort den (till exempel sättningsrisk för byggnad) kan den sandfyllas efter rengöring, men först måste du kontrollera att cisternen är hel.
- Oljeavfall samt nivåmätare med kvicksilver är farligt avfall och lämnas in till en miljöstation eller en återvinningscentral (hushåll) eller ett godkänt mellanlager (företag).
- Enligt miljöbalkens regler om egenkontroll bör du ha planerat och tänkt igenom vilka åtgärder som ska vidtas vid läckage.
- Du bör löpande kontrollera att cisternen fungerar och att läckage inte sker.