Exempel på jobb inom kommunen

Framtidens arbetskraft mötte 14 arbetsgivare

13 företag och kommunen visade upp sig för elever på mässan som avslutade Vindeln Business Week den 17 november.

Mässan inleddes utomhus där Lameco, Cranab och Rototilt visade vad deras teknik kan användas till. Förskoleklasserna från Älvbrinken var först på plats och följdes senare av de äldre eleverna. 
 
En grävmaskin har nog de flesta sett förut men kanske inte alla rörelser som skopan kan göra med hjälp av Rototilts rotator. 6-åringarna såg storögt på medan skopan vreds och tippades runt åt alla möjliga håll.         

Barn som tittar på grävmaskin 

Lameco visade upp sin spikdragare för järnväg. Med den kan man dra upp sex spikar ur en syll i ett moment, med hjälp av hydrauliskt styrda kofötter. Kent Jacobsson berättade för barnen att det är deras minsta maskin, men för dem var den tillräckligt imponerande.

Barn tittar på maskin 

Jonas Järnö från Cranab och Robert Adelsson från Indexator visade sin timmerbilskran och grip. De fick svara på frågor om det gick att lyfta stenar med gripen och även höra barnens berättelser om sina egna upplevelser i traktorer och lastbilar. Flera barn ville jobba hos företagen om sådär en tjugo år.

Barn som tittar på kran 

Mässan fortsatte inomhus

Inne i värmen på Forum fortsatte mässan där 14 av Vindelns företag mötte sin framtida arbetskraft.

Eleverna från årskurs 8 på Renforsskolan hade i uppdrag att besvara frågor från företagen genom att besöka montrarna och ta reda på till exempel hur många som jobbar på Cranab, hur lång tid det tar att plugga till sjuksköterska eller namnet på ett mycket hårt material.

Den sista frågan kunde Ronny Nyman från Lameco Equipment svara på, eftersom de säljer det till företag i Sverige, Norge och Danmark. Hårdmetallplattorna som används till slitlager i påfrestande miljöer heter volframkarbid, och är extremt tåligt mot slitage och slag.

 

Vid kommunens monter presenterade chefer och personal från skolkontoret och socialförvaltningen de 39 olika tjänsterna som man kan ha inom Vindelns kommun. Eleverna fick en inblick i några av dem med hjälp av bland andra Lars Johansson, barn- och utbildningschef och Roger Hägglund, lärare på Renforsskolan.

 

En populär station var Vimeks skördarsimulator där det var ständig kö. De som prövade den fick ivriga instruktioner och hjälp från kompisar som hade testat förut. Louise Johannesson och Jesper Eriksson var två av eleverna som hann med att lasta några timmerstockar. Det är flera moment att hålla ordning på med de två styrspakarna plus knappar.

Louise kör simulator 

Mässan avslutades med prisutdelning till de elever som hade fått flest rätt på frågorna.

Medverkande företag

Vimek AB
Rototilt Group AB
PROBEC Consulting AB
Indexator Rotator Systems AB
Vild & Vacker
Lameco
SweRu resor
GoMaten AB
Kiropraktor Lars
Simon Karström
Cranab
Åmsele by seasons
Gumman Tö
Vindelns Kommun Socialtjänsten
Vindelns kommun Barn och utbildning

Kontaktperson: Maria Höglund