I KOMMUNEN:

Tegsnässkidan - Ett traditionellt bolag i tiden

Med en hundraårig historia bakom sig har Tegsnässkidan lyckats bevara sina traditioner i Norrland men samtidigt utvecklas till ett modernt bolag som sträcker sig utanför landets gränser.
Från att tillverka träskidor till att idag även producera emballage till mellanöstern och Europa.

-  Vi tittar ständigt på nya marknader. Vi är bra på Sverige men nu ser vi exporten som nya möjligheter. I Mellanöstern och Europa finns det inte tillräckligt med bra träslag och därför blir vi konkurrenskraftiga, säger Jimmy Nilsson, delägare.Bröderna Jimmy och Benny Nilsson förvärvade Tegsnässkidan AB 2008, men har levt med företaget sedan 1996 då deras far Tomas Nilsson blev delägare.
1907 startade företaget tillverkningen av träskidor och den tidlösa bruksskidan blev snabbt populär.

Tegsnässkidan säljer fortfarande skidor men på senare år har produktionen av specialemballage blivit en allt större del av verksamheten.
Strön och hyvlade ämnen mot Sågverk samt Stål & Aluminiumverk är andra satsningar som företaget blivit framgångsrik på.Tillverkningen sker i både Tegsnäset och Vindeln, idag har företaget ett 20-tal anställda i kommunen.
Företaget ser bara fördelar med att vara stationerade i Norrland.

-  Vi är jättenöjd med vår personal som har ett stort engagemang och driv. En stor fördel med att vara på en mindre ort är att de som jobbar här är mycket måna om företaget och känner en stark tillhörighet, säger Jimmy Nilsson.
Andra fördelar är närheten till råvarorna furu och gran som finns i länet och hör till landets bästa.

 

Tegsnässkidan samarbetar mycket med Samhall i Vindeln och blev av samma företag utsett till Årets arbetsgivare i Norrland 2013. En utmärkelse som Tegsnässkidan fick för att ha sett personer med funktionsnedsättning som en tillgång och i motiveringen skriver Samhall att ”Tegsnässkidan uppträder också som ambassadör när det gäller att visa vägen för andra företag”.

 -  Samarbetet passar båda parterna väldigt bra. Vi har tillsammans hittat en riktig win-win situation, säger Jimmy Nilsson.

Framtiden är förhoppningsfull och ägarna har siktet inställt på export och nya marknader. Just nu hoppas Tegsnässkidan på att öka försäljningen till Norge, Island, Sydeuropa och mellanöstern.

 

I KOMMUNEN:
 Här kommer vi med jämna mellanrum lyfta och berätta om händelser och utvecklingen i kommunens närings- och föreningsliv.