Företagsamma Vindeln!

Vindeln har störst andel nyföretagsamma personer i Västerbotten. En hög nyföretagsamhet är en gynnsam grogrund för tillväxtföretagande i framtiden, visar Svenskt Näringslivs undersökning.

Vindeln har 17,5 nyföretagsamma personer per tusen invånare. Det är fler än i länets övriga kommuner. Vindeln är trea i länet när det gäller andelen företagsamma personer och har även liksom Norsjö, länets snabbast växande företagsamhet. En hög nyföretagsamhet är en gynnsam grogrund för tillväxtföretagande i framtiden, visar Svenskt Näringslivs undersökning.

Företagsamheten i Västerbotten ökar för åttonde året i rad, och antalet nyföretagsamma personer per tusen invånare är 9,8 vilket är högre än merparten av Sveriges län.

En del av kommunens vision

Vindelns kommuns vision till 2020 är att bli Umeåregionens bästa kommun för barnfamiljer och företagsamma människor. Kommunen jobbar målmedvetet med att se till att förutsättningarna i kommunen ska vara de bästa möjliga för att människor ska vilja starta och driva företag. En av de senaste åtgärderna är att Vindelns Kommun erbjuder nyföretagarrådgivning via projektet Näringsliv i samverkan.

- Det är fantastiskt roligt och hoppfullt att företagsamheten ökar så mycket här i Vindeln, säger Angelica Johansson som är Vindelns kommuns företagslots. Här finns det många mycket duktiga entreprenörer och företagare sedan tidigare och det är säkert en bidragande orsak. Dessa företagsamma personer är garanterat en stor inspirationskälla för dem som startar företag i dag.

- Är du också intresserad av att starta företag? Välkommen in till kommunkontoret, hälsar Angelica Johansson

Se mer i rapporten Företagsamheten 2017 Västerbottens län


Om undersökningen

Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar. Statistiken hämtas från UC AB i början av året och utgår från en totalundersökning av antalet företagsamma personer.

En person räknas i detta sammanhang som företagsam om personen har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.