Besök från Finland i helgen

De vill tacka Vindeln för att vi tog emot krigsbarn på 1940-talet

Finland vill på de finska krigsbarnens vägnar, tacka Sverige för all hjälp under andra världskriget. I år firar Finland 100 år som självständig nation. Ungefär 72 000 barn från Finland kom till Sverige för att få vara på en trygg plats under tiden som kriget pågick. Av dem stannade ca 15 000 kvar för gott i Sverige.

Under lördagen träffade gruppen representanter för Vindelns kommun för att ta nya tag i planeringen av en tackfest. Egentligen skulle festen ha varit idag, men de som skulle jobba med det i Vasa var alltför få för att kunna ordna det. Nu ska de bilda en grupp som ska planera för ett nytt tillfälle, till sommaren.

Rita Lahti som är en av initiativtagarna, berättade lite om sina egna erfarenheter. Hon var själv krigsbarn och kom till Sverige för att få vård. Läget var mycket svårt i Finland och det var ont om mat. Rita berättade att hon längtade efter att få dricka mjölk. Under kriget fick hon bara ett halvt glas per dag som mest. - När det blev fred köpte jag mjölk, grädde och socker och vispade ihop och drack, det smakade så gott!

Under mötet fick vi också oväntat besök av Karl-Olov Henriksson. Han var själv barn under perioden som det kom finska krigsbarn till Vindeln. - Ja, en gång mötte vi barnen som gick från järnvägsstationen till Folkhögskolan där de togs emot. En liten flicka grät för hon hade tappat sin namnlapp som hon hade haft runt halsen. Jag och en kompis gick tillbaka och letade och hittade lappen tillslut, så vi kunde ge henne den. Det kändes så bra att kunna hjälpa till, berättade Karl-Olof.

På bilden syns Jukka Uitto, Jan-Erik Juslin, Marianne Hörnberg vice ordförande i kommunfullmäktige, Rita Lahti, Henry Byskata och Mathias Haglund, kommunstyrelsens ordförande.

Kontaktperson: Maria Höglund