Gotthards Krog och Formstråket prisades i Vindeln

Umeåregionens turismföretagare och kommunernas turismansvariga möttes på Vindelngallerian.

Under torsdag eftermiddag samlades Umeåregionens turismföretagare på Vindelngallerian i Vindeln för Meetup - besöksnäringens årliga sammankomst. Visit Umeå och Umeåregionens turismgrupp, bestående av turismansvariga från kommunerna Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln och Vännäs, delade traditionsenligt ut priser till de företag som under året utmärkt sig särskilt inom branschen.

På bilden syns pristagarna Anders Samuelsson för Gotthards Krog med Formstråkets Cecilia Forsberg och John Boege.

Störst ökning i Vindeln - inga konkurrenter, bara "komplementer"

I Vindeln har besöksnäringens omsättning har ökat mest i Umeåregionen under 2017, hela 19%! Några av företagen i Vindeln fick berätta om sin syn på nuläget och framtiden. Forsknäckarna, Granö Beckasin, Aurora Borealis Adventures och Hotell Vindelngallerian. De har alla haft en positiv utveckling även under 2018 och spår en fortsatt ökning av besökare. En av deras framgångsfaktorer är samverkan.

Donald Eriksson på Aurora Borealis beskrev det såhär: " I Vindeln finns det inga konkurrenter bara 'komplementer'. Vi tipsar våra gäster om varandras verksamheter."

Förlänga säsongerna

En utmaning är årstiderna och de kortare vintrarna. Företagen är kreativa när det gäller att hitta varianter på sina aktiviteter för att förlänga säsongen, som till exempel hundspann med vagn i stället för släde. Allt fler gäster är intresserade av att se norrsken och stjärnor och det kan erbjudas även under senhösten när det inte finns snö.

Granö Beckasin erbjuder norrskensguidningar. "Det är en stor mystik kring det och det ger en fin upplevelse för gästen" berättar Annika Rydman.

Gotthards Krog vann årets #citybreak

Priset #citybreak delas årligen ut till ett företag inom besöksnäringen som är verksamt i Umeå.

Årets vinnare blev Gotthards Krog, med motiveringen:
Genom sin förmåga att vara banbrytande, både nationellt och internationellt, inspirerar man andra aktörer att höja nivån och våga tänka nytt. Umeåbor och besökare trivs och vill återvända till den unika miljön. En spännande matsedel inspirerad av världshaven, en egen grönsaksodling och lunchen ”svinngott”, där varje portion genererar pengar till Världsnaturfonden, visar att man är seriös, medveten, blickar framåt och vågar.

#countrybreak gick till Formstråket i Nordmaling

 Priset #countrybreak delas varje år ut till en aktör inom besöksnäringen som är verksam utanför Umeå tätort. Formstråket består av sex samarbetande företag: Åbrånets Limousin, Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri, Maria Lundström Konst, Den gamla butiken i Örsbäck, Pjöller Design och Öre Gårdsbageri.

Motivering: Årets pristagare representerar såväl sura, mjuka, hårda och långa förtjänster, som skapar en destination i destinationen. Design och smak är egentligen något subjektivt, men som genom samverkan och mångfald genererar en stor efterfrågan. Vinnarna lyser som en klar strimma av hopp för utveckling som ger ringar på vattnet och följer dess väg. Tänk hur slumpmässiga möten kan skapa kreativa lösningar och starka samarbeten som ger betydande avtryck i form av ett attraktivt besöksmål för regionen.

Kontaktperson: Maria Höglund