Vindeln är Årets berättarkommun!

Kickoff för berättaråret sker den 31 augusti i samband med Bygde- och skördemarknaden på Hembygdsområdet.

Vindeln är Årets berättarkommun i Västerbotten 2019/20 – ett år som fylls av berättande.

Året kommer att innehålla publika evenemang, utbildning och andra aktiviteter. Berättarcaféer, ordfördelarutbildning, projektet Livsberättelser, berättande i skolan och en avslutande lokal berättarfestival står bland annat på programmet.

Kickoff den 31 augusti

Tid och plats: 31 augusti kl 11.00-16.00 på Hembygdsområdet i Vindeln.

Ute på området och i Jacob Jans-stugans sal får du under dagen träffa representanter från Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum som informerar om berättaråret och håller korta workshops i berättande.

Här kan du också möta några av kommunens kulturföreningar, biblioteket och studieförbund som gärna tar emot om du har tips och idéer på olika berättararrangemang under året.

 Läs på Vindelns biblioteks sida om arrangemanget. Mer information och program för invigningen kommer där inom kort.

Arrangör: Västerbottens museum och Nordiskt berättarcentrum/Västerbottensteatern i samverkan med Vindelns kommun

Lokal utveckling genom berättande i Västerbotten – Berättarnas län

Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen.

Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum vill uppmärksamma kommuner som på ett målmedvetet och engagerat sätt vill arbeta med berättande. Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla de som vill utveckla berättandet på den egna hemorten, öka berättandets betydelse och med det – stärka den lokala utvecklingen i hela Västerbotten. 

Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner. Avsikten är att stimulera till aktiviteter under hela året och att ge anledning till kontinuerlig samverkan mellan berättarkommuner i länet.