Mässa avslutade Vindeln Business Week

Lokala företag mötte elever från Älvbrinken och Renforsskolan på Forum för att visa på bredden i Vindelns näringsliv.

Fredagen den 27 september avslutades Vindeln business week med en mässa på Forum. Veckan genomfördes för tredje året i rad.

Eleverna i årskurs 2 hade till uppgift att kryssa för loggorna för de företag som de hittade på mässan. Femmorna hade ytterligare ett uppdrag, de skulle ta reda på och skriva ner vad varje företag gör.

Vad gör en kommun?

Det blev klurigt att svara kortfattat på för dem som fanns i kommunens monter. "Vi hjälper medborgarna, de som bor i kommunen", sa Britt-Louise Eriksson från arbetsmarknadsenheten, och gav som exempel skolan och barnomsorgen. Vid kommunens bord fick eleverna bland annat träffa några av de yrkesgrupper som är mest eftertraktade framöver - undersköterskor och lärare.

Räddningstjänsten berättade om sitt uppdrag

Utomhus fanns Cranab med en grip, Rototilt med en grävare, ambulansen och så räddningstjänsten med brandbil och utrustning. De yngre barnen lyssnade uppmärksamt på när Johan Bertilsson, Thomas Högström och Leif Malm berättade om sitt arbete.

De beskrev med inlevelse hur det går till att hitta ut ur ett hus fyllt av brandrök, genom att följa brandslangen och hur de kommunicerar med varandra trots att de har skyddsmasker för ansiktet. Barnen fick tänka till och vara delaktiga i berättelsen. De fick också testa hjärt- och lungräddning på övningsdockor och pröva att lyfta de tunga klipp- och skärverktygen.

Prisutdelning

Åttorna och niorna hade frågor från alla företagen att svara 1 X 2 på och mässan avslutades med att de som skickat in svar fick ta vinster från ett bord. Det var ingen tävling utan alla som hade svarat fick chans att vinna genom lottning.

Hos Vimek kunde man däremot tävla i att på tid sätta ihop ett antal bultar, muttrar och kopplingar. De fem som hade gjort det på kortast tid fick priser.

Framtidens arbetskraft

På flera ställen fick eleverna både se och pröva på vad olika yrken innebär. Några fick kanske nya idéer om vad de vill bli när de blir vuxna och företagen fick chansen att möta morgondagens arbetskraft.