- Startsida
- Kommun och politik
- Samerna - urfolk och nationell minoritet
- Kommunens ansvar
Kommunens ansvar
Kommunens ansvar och skyldigheter gentemot samerna som urfolk och nationell minoritet framgår av olika lagstiftningar, framför allt lagen om nationella minoriteter samt lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket. Vindelns kommun ska särskilt skydda och främja urfolket samernas och de övriga nationella minoriteters kultur och de nationella minoritetsspråken och ska konsultera samiska företrädare innan beslut fattas i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.
Lagen om nationella minoriteter
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk började gälla 1 januari 2010 och förstärktes genom nya bestämmelser från den 1 januari 2019. Bakgrunden till lagen är att Sverige 1999 anslöt sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk.
Lagen innebär att kommunen:
- har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kultur.
- särskilt ska främja barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket.
- ska informera personer som tillhör en nationell minoritet om deras rättigheter.
- ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med minoriteterna i sådana frågor.
- särskilt ska främja barns och ungas möjlighet till inflytande och samråd.
- ska verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i minoritetsspråken.
- ska verka för att det finns personal med kunskaper i minoritetsspråken där det behövs i omvårdnaden av äldre.
- ska erbjuda äldre att få hela eller en väsentlig del av sin äldreomsorg av personal som kan språken. om kommunen har tillgång till personal som kan språken finska, jiddisch, meänkieli eller romani chib. Kommuner ska inom ramen för den äldreomsorg som erbjuds på minoritetsspråk beakta de äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet.
- ska, om vårdnadshavare begär det och om kommunen har tillgång till personal som kan språken finska, jiddisch, meänkieli eller romani chib erbjuda förskola helt eller till väsentlig del på språken.
Kommuner som ingår ett förvaltningsområde för finska, samiska eller meänkieli ska:
- erbjuda service, barnomsorg och äldreomsorg på det språk kommunen ingår i förvaltningsområde för.
- Under vissa förutsättningar har myndigheter skyldighet att kommunicera med medborgare på det språk kommunen ingår i förvaltningsområde för. Myndigheten är skyldig att ge muntligt svar på språken och att ge en skriftlig översättning av beslut och motivering om det efterfrågas. Kommunen kan bestämma en särskild tid och plats när information på språken kan lämnas.
- Äldre som bor i ett förvaltningsområde har rätt att få hela eller en väsentlig del av sin äldreomsorg av personal som kan det språk kommunen ingår i förvaltningsområde för. Kommuner ska inom ramen för den äldreomsorg som erbjuds på minoritetsspråk beakta de äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet.
- Kommuner i ett förvaltningsområde ska, om vårdnadshavare begär det, erbjuda förskola helt eller till väsentlig del på det språk kommunen ingår i förvaltningsområde för.
Vindelns kommun ingår sedan 2019 i förvaltningsområde för samiska. Mer information om Vindelns kommuns ansvar för samiska språken hittar du här:
Förvaltningsområde för samiska
Vill du veta mer om lagen om nationella minoriteter och förvaltningsområden, läs om lagen på minoritet.se Länk till annan webbplats.. Där finns översättningar till flera språk.
Konsultationslagen
Konsultationslagen har funnits sedan 1 mars 2022 och med 1 mars 2024 omfattas av lagen. Lagen innebär att samer ska ges mer inflytande i beslutsprocesser på alla nivåer i samhället. Syftet med lagen är att säkerhetsställa samernas rätt till delaktighet i beslutsprocesser och stärka samernas inflytande i frågor som särskilt berör dem. Konsultationen ökar samernas möjlighet att bidra med kunskap i frågor och visa på beslutets konsekvenser för samernas språk, kultur och näringar.
Det innebär att kommunen:
- ska konsultera samiska företrädare innan beslut fattas i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.
Du kan läsa mer om kommunens arbete med konsultationslagen här.
Mål och riktlinjer för att främja samisk kultur och samiska språk
Kommunen arbetar fortlöpande med hur samiska språk och kultur ska främjas i praktiken och hur behovet från samer ska mötas. En del handlar om att synliggöra och sprida kunskap om samer och samisk kultur i våra verksamheter och till allmänheten.
Vindelns kommun har antagit mål och riktlinjer för att lättare kunna styra och följa upp arbetet med samisk kultur. De finns här:
- Mål i arbetet som samisk förvaltningskommun
Pdf, 670.2 kB.
- Riktlinjer för arbete med samiska språk och samisk kultur i Vindelns kommun
Pdf, 253.9 kB.
För dig som är same
Hur kan vi förbättra vår service för dig och hur kan vi främja och skydda ditt språk och din kultur?
Skicka gärna dina förslag, synpunkter eller frågor till oss genom att kontakta vår minoritetssamordnare. Det hjälper oss att förbättra vårt arbete och ge service av hög kvalitet.