Artikeln publicerades 31 mars 2025

Vindelns kommun förbereder införandet av den nya socialtjänstlagen (SoL)

Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft. Medarbetare inom sociala sektorn i Vindelns kommun arbetar just nu för att kunna möta den nya lagens krav. Målet är att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad, vilket är ett arbete som kommer att pågå under flera år framöver.

Den nya lagen ska göra det enklare för socialtjänsten att ge hjälp i ett tidigt skede. Samtidigt ska den ge möjlighet till mer flexibla insatser, men fortfarande vara en målriktad ramlag som tidigare. En ramlag ger en riktning och övergripande mål, men varje kommun måste själva planera för hur de ska uppnå de mål som sätts upp.

I Vindeln omfattar socialtjänsten flera verksamheter, som till exempel äldreomsorg, LSS (stöd och service till vissa funktionshindrade), individ- och familjeomsorg, samt arbetsmarknadsenheten.

Förberedelser i Vindelns kommun

Den nya lagen innebär flera förändringar för kommunen, och arbetet med att förbereda sig har redan börjat. Vi har bland annat genomfört analyser för att förstå vad som behöver förändras inom de olika delarna av socialtjänsten. Vi samarbetar också med andra kommuner för att diskutera och lösa gemensamma frågor.

– "Vi förbereder oss för de förändringar som lagen innebär. Arbetet är omfattande, och vi måste tänka på många olika delar för att uppfylla de nya krav som lagen ställer", säger Socialchef Jim Lindberg.

Det är ännu inte helt klart hur socialtjänstens verksamhet i Vindelns kommun kommer att förändras, eller vilka specifika insatser som kommer att erbjudas utan behovsprövning, men diskussionerna pågår och mer information om detta kommer att komma allt eftersom.

Vad innebär den nya socialtjänstlagen?

Syftet med den nya lagen är att göra socialtjänsten mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig. Det handlar till stor del om att komma in tidigt, innan problemen växt sig stora. Lagen kräver också att socialtjänsten ska arbeta kunskapsbaserat och basera sitt arbete på forskning och beprövad erfarenhet.

De viktigaste förändringarna i den nya lagen är:

  • Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande.
  • Socialtjänsten ska vara lättare att nå.
  • Socialtjänsten ska kunna ge hjälp utan att alltid göra en behovsprövning.
  • Insatser ska planeras inom alla verksamhetsområden.
  • Arbetet ska vara kunskapsbaserat(grundas på forskning och beprövad erfarenhet).
  • Socialtjänsten ska främja jämlika och jämställda levnadsvillkor.
  • Socialtjänsten ska ha ett tydligt barnrättsperspektiv.
  • Arbetet ska inriktas på att människor ska kunna leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.
  • Socialtjänsten ska också jobba med att förebygga brottslighet.

Dessa områden ska tillsammans skapa en socialtjänst som är mer förebyggande, tillgänglig och baserad på kunskap. Arbetet med att ställa om socialtjänsten är omfattande och kommer att pågå under flera år och kräver ett långsiktigt arbete från både socialtjänsten och andra aktörer.


Kontakt för frågor i Vindelns kommun:

Andrea Åberg
Utvecklingsstrateg Sociala sektorn
andrea.aberg@vindeln.se

Illustration med ikoner över framtidens socialtjänst

Illustrationer om nya socialtjänstlagen och förflyttningar kommuner behöver göra för att ställa om till en mer förebyggande, lättillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad socialtjänst. Bild: SKR (Sveriges kommuner och Regioner)