- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Funktionsnedsättning
- Färdtjänst
Färdtjänst
Rättighet till färdtjänst regleras i Lagen om färdtjänst. Syftet med färdtjänst är att alla ska ha möjlighet att färdas kollektivt, även de som till exempel har ett funktionshinder. Detta innebär att resan kan ta lika lång tid som vid resa med buss. Du kan få åka tillsammans med andra personer, precis som i kollektivtrafik.
Färdtjänstberättigad är du som till följd av ett varaktigt funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Funktionshindret ska ha en beräknad varaktighet av minst sex månader och ska på begäran kunna styrkas med läkarintyg. Du ska vara folkbokförd i kommunen.
Resor med länstrafiken
Efter hand tillgänglighetsanpassas länstrafiken, vilket innebär att bussar och tåg har entréer som gör det lättare att stiga på för personer som har svårt att gå. Flera bussar har även ramp för att ta ombord rullstol och en anordning för att angöra rullstol i.
Sjukresa
För resor i samband med besök på hälsocentral, tandvård eller sjukhus är det sjukresa som gäller. Dessa resor är Regionen Västerbottens ansvar.
Bedömning av färdtjänstbehov
Rätten till färdtjänst ska alltid prövas mot den enskildes möjligheter att på egen hand förflytta sig med kollektiva färdmedel. Enbart bristande tillgång till kollektiva färdmedel utgör inte grund för färdtjänst. Om du behöver hjälp under själva resan kan ledsagare beviljas. Specialfordon kan beviljas till personer som är rullstolsburna.
Ett färdtjänsttillstånd kan förenas med individuella föreskrifter och villkor efter enskild prövning. Färdtjänst kan därför ibland beviljas endast under vinterhalvåret eller till och från busshållplats. Färdtjänst utgår inte för resor som annan huvudman ansvarar för, till exempel sjukresor. Beslut om färdtjänst kan överklagas hos Länsrätten.
Överklagande av beslut
Ett avslagsbeslut gällande färdtjänst eller riksfärdtjänst kan överklagas enligt förvaltningslagens bestämmelser. Överklagandet ska ske skriftligt och ha inkommit tre veckor efter det att den sökande fått del av beslutet och lämnas in till kommunens handläggare.
Omprövning eller återkallelse av färdtjänst- eller riksfärdtjänsttillstånd
Den som erhållit beslut om färdtjänsttillstånd eller att boka riksfärdtjänstresa är skyldig att meddela ändrade förhållanden som kan påverka rätten till färdtjänst eller riksfärdtjänst. Tillståndet ska då omprövas och återkallelse kan ske när sådana ändrade förhållanden inträffar att kraven inte längre uppfylls.