I självservice i personal- och lönesystemet är du som medarbetare ansvarig för att:
- rapportera sjukfrånvaro och om det är aktuellt, vård av barn
- rapportera övertid om du har blivit beordrad att jobba över
- ansöka om semester, föräldraledighet och övriga ledigheter
- kontrollera att ditt schema är korrekt
- kontrollera din lön
Om du har flexibel arbetstid ska du också kontrollera att dina stämplingar är korrekta.
Viktigt att du kontrollerar att din lön stämmer varje månad
Arbetsgivare är skyldiga att redovisa lön och skatt till Skatteverket varje månad. Detta ställer stora krav på att varje månads löneutbetalning är rätt för alla medarbetare. Både du som medarbetare och din chef har ansvar för att säkerställa det.
Allt som är relaterat till lön måste bli rätt från början, framför allt frånvaro och slutdatum för frånvaro ska läggas in i Självservice i tid.
Detta medför att du som medarbetare måste:
- Kontrollera din lön senast den 8:e varje månad. Du kan börja kontrollera redan den första varje månad så att eventuella fel kan rättas till innan lönen verkställs. Se instruktionerna Kontrollera din lön samt Så tolkar du din lönespecifikation.
- Ansöka om all frånvaro i Självservice i god tid. Tänk på att din chef ska hinna godkänna det innan lönesystemet stänger för lönekörningen, vilket som regel sker kring den 15:e i månaden.
- Spara dina lönespecifikationer under året. De finns i Självservice och ligger kvar där i 2,5 år. Lönebeskeden finns också i din internetbank. Tiden de sparas kan variera från bank till bank.
Du kan varje månad själv se vilka uppgifter som din arbetsgivare har rapporterat om dig till Skatteverket. Logga in på Skatteverkets Mina sidor, välj Skatter och deklarationer och därefter Inkomstuppgifter.
Undvik löneskulder
En löneskuld påverkar en medarbetares ekonomi negativt, eftersom återbetalning ska ske brutto (utbetalning + skatt) istället för netto. Medarbetaren måste betala tillbaka mer pengar än hen har fått. En löneskuld är när en medarbetare har fått för mycket lön och inte får lön följande månad. Det innebär således att skulden inte kan kvittas månaden efter.
Exempel på hur en löneskuld uppstår:
Kim har varit sjukskriven på heltid under en längre tid och sjukskrivningen löper till sista januari. Kim kommer vara fortsatt sjukskriven men det är inte registrerat i lönesystemet. När lönen verkställs i februari har det inte kommit in någon fortsättning på sjukskrivningen. Detta innebär att Kim felaktigt får lön i februari med en utbetalning på 17 500 kr och att arbetsgivaren betalat in 7 500 kr i skatt till Kims skattekonto.
Det finns inga pengar att kvitta mot på marslönen eftersom Kim är fortsatt sjukskriven. Kim måste i det här fallet betala tillbaka den gjorda löneutbetalningen + skatt, det vill säga:
17 500 kr + 7 500 kr = 25 000 kr till arbetsgivaren. Alltså mer pengar än vad Kim har fått på kontot.